keskiviikko 22. heinäkuuta 2015

Ympäristötaideleiri vinkkaa: kokeile savupainantaa kotipihassa!

Tässäpä helppo ja halpa taidevälipala vaikka koti- tai mökkipihassa kokeiltavaksi, aikuisen seurassa. Tiesitkö, että ihan tavallisesta rypsiöljystä voi valmistaa mustaa väriä, jolla voi painaa jännittävän utuisia kasvikuvia paperille? Painokuvista saa hienoja tauluja tai kortteja. Materiaalit savupainantaan löytyy helposti kotoa tai lähinaapurista.

Tarvitset: lasitetun kaakelilaatan, rypsiöljyä, siveltimen, ulkoroihun ja räsyn. Sekä tietysti paperia. Kuvassa on myös peltinen rikkalapio, jolla tukahdutimme roihun.


1. Sytytä roihu palamattomalla alustalla.

2. Lorauta noin teelusikallinen öljyä laatalle ja levitä se siihen tasaisesti esim. vanhalla maalipensselillä tai pullasudilla.


3. Pitele kaakelia öljypuoli alaspäin liekin yllä. Varo näppejäsi! Aikuisen apu saattaa olla tässä kohtaa tarpeen. Liikuttele laattaa roihun päällä niin että se mustuu tasaisesti. Laatta ei juurikaan kuumene, ei siis hätää.


4. Ota mitä tahansa kasvien lehtiä, kukkia, heiniä, havuja tms. Painele kasvia "maaliin" huolellisesti joka puolelta. Lehdet kannattaa painaa lehtiruoti alaspäin niin kuvio toistuu selkeämpänä.


5. Siirrä lehti tai muu kasvi maalipuoli alaspäin paperille ja painele huolellisesti. Kuva siirtyy paperille.Lopputulokset ovat aika hienoja, eikö totta? Voit myös kastaa siveltimen mustaan mönjään ja maalata sillä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti