keskiviikko 21. kesäkuuta 2023

TIEDELEIRIN KUULUMISET

 Kolmas tiedeleiri lähestyy loppuaan ja on aika raportoida kuulumisiamme viimeisen kolmen päivän ajalta. Lähestyvän juhannuksen vuoksi pidimme puolenviikon teholeirin.

Maanantaina tutustuimme toisiimme, kasvitarhansääntöihin sekä toki leirialueeseemme. Kävimme karttoja apuna hyödyntäen tutustumassa koulukasvitarhan isoon- ja pieneenpuoleen sekä leirialueellamme asustaviin kanoihin.

Kartanlukutaidot tulivat käyttöön myös keksijäsuunnistuksessa, jossa pääsimme tutustumaan erilaisiin keksijöihin. Puutarhan alueelta löysimme mm. Nikola Teslan, isaac Newtonin, Marie Curien sekä Thomas Edisonin.
Tiistai aamuna suuntasimme kasvitarhan pienelle puolelle, jossa Orvokin opastamana pääsimme kitkemään ja kastelemaan kukka- ja yrttipenkkejä. Kasteluvedestä saivat tuta myös lapset ja ohjaajat kesteluhetken yllyttyä vesileikiksi. Myös taktiikat keskiviikko iltapäivän vesitaisteluun alkoivat hioutua.

Iltapäivällä teimme tieteellisiä kokeita perunajauholla ja vedellä. Totesimme että ei newtonilainen nesteen muuttuvan kiinteäksi kun siihen kohdisti puristusvoimaa ja nestemäiseksi, kun puristusvoimaa hellitti. Huomasimme myös että vesihaihtui leikkiessä nopeasti ja sitä tuli lisätä välillä, jotta nesteen koostumus pysyi oikeana. Päivän päätteeksi asetimme aikajanalle erilaisia vanhoja ja uudempia keksintöjä. Kumpi opittiinkaan ensin tulentekotaito vai maanviljely.
Tänään keskiviikkona olemme päässeet tutustumaan tähtikuvioihin. Tiistaina mustaksi maalaamillemme puupaloille taiteiltiin nauloja ja kuminauhoja hyödyntäen Otavia, lyyria sekä muutama Orion ja Kassiopeia.

Iltapäivän vietimme piknikin merkeissä ja blogia kirjoittaessa istumme keskellä vesitaistelua. Kaikki ovat märkiä ja onnellisia. Me tiedeleirin ohjaajat haluamme toivottaa kaikille oikein hyvää juhannusta ja loppukesää
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti