keskiviikko 23. kesäkuuta 2021

Ihmeellisiä otuksia ja tutkimusmieltä kesän tiedeleireillä

 

Kumpulan koulukasvitarhan kesän 2021 tiederit ovat nyt purkissa kuin tutkimustarkoitukseen napattu hyönteinen. Aika meni hujauksessa, kun luonto vei mukanaan ja uteliaisuus upotti leiriläiset kasvi- ja eläintiedon kiehtovaan maailmaan.Ensimmäisellä ja toisella viikolla leiriläiset askartelivat viikon aluksi tiedevihkot luontohavaintojen kirjaamista varten. Ensimmäisellä viikolla vihkoihin päästiin suunnittelemaan myös omia mielikuvitushyönteisiä, jotka viikon lopuksi saivat muotonsa maidosta ja etikasta valmistetusta kaseiinimuoviseoksesta. Ötököille rakennettiin myös pienoisekosysteemit muovilaatikoihin. Mallia haettiin oikeista hyönteisistä, joita pyydystimme kivuttomasti viilipurkkeihin.
Kahdella ensimmäisellä leirillä vieraili asiantuntija Helsingin yliopiston meteorologian laitokselta. Yhdessä tutkittiin, miten ympäristön hiilidioksidipitoisuuksia voidaan mitata.

Leireillä leikittiin paljon. Rakensimme oman luontoteemaisen Alias-pelin, muotoilimme molekyylimalleja karkeista ja hammastikuista sekä vilvoittelimme sadettimen alla porottavassa helteessä. Joka viikolla leiri tutustui myös viljelyyn: kylvimme, kitkimme ja kastelimme.

Kahdella viikolla tiedeleiriläiset vierailivat lisäksi Kumpulan Kasvitieteellisessä puutarhassa ja täyttivät erilaisia kasvibingoja. Vapaa-ajalla suosituksi nousi kasvitarhan kiipeilypuu, jonka toisen viikon leiriläiset nimesivät Daveksi.

Uteliaisuus luonnon kiertokulkua ja hyönteisten maailmaa kohtaan säilyi helteessäkin, kun vesipullot ja aurinkohatut mukanamme tutustuimme koulukasvitarhan ihmeisiin ja toisiimme!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti