perjantai 12. kesäkuuta 2020

Viljelyleirien kuulumisia: mullan tuoksua, retkiä ja uusia kavereita


Viljelyleireillä pääsimme leikkimään, tutustumaan toisiimme, nauttimaan aurinkoisista päivistä. Ja mikä parasta, saimme uusia kivoja kavereita! Pääsimme myös oppimaan viljelystä, kastelemaan, kitkemään, kylvämään siemeniä ja istuttamaan taimia.

Ensimmäisen viikon leirin nimeksi äänestettiin Krassit.


                         Viikon alussa omenapuulehto kukki vielä satumaisen kauniina.Puiden lomassa oli hauska leikkiä puuhippaa: "Talo palaa, pakko vaihtaa!"
Omenapuiden joukosta valittiin yksi kiipeilypuu, josta tulikin hyvin suosittu!


Ensimmäisiä viljelyhommia oli yrttispiraalin kunnostus. Se oli talven jäljiltä täynnä rikkaruohoja ja kuivia korsia. Siistimisen, kivien puhdistamisen ja uusien yrttien istuttamisen jälkeen lopputuloksesta tuli upea!
Seuraavana päivänä ahkerat leiriläiset kitkivät penkin ja kylvivät härkäpavut multaan. Istutusvako kasteltiin hyvin, laitettiin pieni määrä lähtölannoitetta ja ripoteltiin siemenet. Lopuksi tamppaus ja harso päälle!

Viljelyhommien ohessa jäi aikaa myös terveellisiin mutakylpyihin ja "suklaakakun" tekemiseen... 😁


Pieniä ihmeitä Kasvitarhalla: sadettimen synnyttämä sateenkaari ja auringossa kimaltava luumupuun mahla. Leirin viimeisenä päivänä pidettiin leirimarkkinat, joissa ohjaajat saivat ostaa edellisenä päivänä maalatuilla kävyillä ja kivillä lasten tekemiä maalauksia, rannekoruja, tuoksupurkkeja, aarteen etsintää, kasvomaalauksia... Lopuksi haimme keittiöltä jätskit ja saimme kotiin vietäväksi sylilliset raparperia!


Toisella viikolla jatkoi muutama sama leiriläinen. Saatiin joukkoomme myös paljon uusia. Leirin nimeksi äänestettiin Pehvaperunat. Ensimmäisenä päivänä tehtiin yhdessä leirin säännöt ja maalattiin yhteistaideteoksena leirilippu. Viikko oli aurinkoinen ja lämmin.

Tämän leirin lapset osoittautuivat erityisen ahkeriksi kitkijöiksi!Kylvimme kukkien siemeniä ja istutimme punarevonhännän taimia. 


Teimme toisena päivänä retken lähimetsään. Siellä pääsimme leikkimään kallioilla ja rakentelemaan majoja. Samalla opettelimme tunnistamaan syötäviä villiyrttejä: tutuiksi tulivat ainakin suolaheinä, isomaksaruoho, ketunleipä, vuohenputki, kuusenkerkkä, poimulehti ja nokkonen.


Keskiviikkona teimme retken Kumpulan Kasvitieteelliseen puutarhaan. Tutustuimme erilaisiin eksoottisiin kasveihin ja vietimme virkistävän eväs- ja satutauon lammen rannalla suihkulähteen solinassa.

Loppuviikosta pääsimme vielä kunnolla kitkemishommiin, kun umpeen kasvanut palsta täytyi kitkeä kurpitsojen tieltä. Onnistuimme hienosti!Tokavikana päivänä kävimme metsässä hakemassa pitkiä keppejä, ja vikana päivänä rakensimme niistä ruusupavuille hienot tukirakennelmat. Kylvimme myös pavut maahan. Sadonkorjuuviikonloppuina pääsemme toivottavasti korjaamaan papuköynnöksistä satoa!Lopuksi järjestimme leirimarkkinat, joissa oli mm. aarteen etsintää, villiyrttien maistelua ja lasten tekemä visainen tietovisa.

Leiriviikko huipentui ihanaan piknikiin omenapuulehdossa!
Leiriohjaajat kiittävät mukavista viljelyleireistä ja toivottavat aurinkoista kesää! Toivottavasti nähdään taas ensi kesänä 🌞Ei kommentteja:

Lähetä kommentti