torstai 4. kesäkuuta 2020

Tiedehemuleiden kuulumisia

Ensimmäinen tiedeleiri starttasi maanantaina 1.6. Rymän nimeksi äänestettiin Tiedehemulit. Olemme tutustumisen ja sääntöjen laatimisen jälkeen päässeet hyvään vauhtiin. Tiistaina rakennettiin pienoispuutarhoja, jotka olivat hyvin erilaisia. Osa oli vihannespuutarhoja ja osa muistutti enemmän metsäpuutarhaa, joukossa oli myös yksi piha-alueen ja puutarhan yhdistelmä huusseineen ja kävelyteineen. Puutarhan rakentamisen lomassa lähetimme muille leiriryhmille salaisen viestin, joka kirjoitettiin ruokasoodavedellä. Viesti tulkittiin punakaaliveden avulla. Saamamme viestit olivat nin salaisia, että ne jäivät osittain paljastumatta. Lisäksi läheteltiin muille leireille oikeita paperikirjeitä, joihin saimme myös vastauksia.

Viikko jatkui metsäretkellä Kumpulan maauimalan lähistölle. Pelasimme siellä Nuorisopalveluiden tekemää ympäristöbingoa. Leiriläiset saivat etsiä vihjeiden avulla maastosta erilaisia asioita. Vaikeaksi osoittautui"valkoisen asian" löytäminen, mutta vaalea lahonnut puu korvasi tämän hyvin. Keskiviikkoiltapäivänä oli aika asentaa hyönteisten pyydyspurkit metsään, joista saatiin seuraavana päivänä hämähäkkejä, muurahaisia ja kovakuoriaisia. Saalis oli tällä kertaa laiha, mikä johtui luultavasti kuivuudesta. Kompostista löytyi kuitenkin kastematoja, siiroja ja tuhatjalkaisia. Eli aivan tyhjä hyönteissaldo ei ollut.

Ympäristöbingo valmiina
Yksi iltapäivä vietettiin lasten viljelypalstalla, jossa kylvimme ruiskaunokkia. Sateinen sää hieman hidasti tahtia, mutta kaikki viljelytyöt ehdittiin tehdä ennen leiripäivän päättymistä. Palstalla ihmeteltiin höyhenjauhoa sisältänyttä lannoitetta, jota kaikki lapset olisivat halunneet levittää peltoon. Viimeisenä leiripäivänä on tarkoitus retkeillä Kumpulan kasvitieteelliseen puutarhaan ja lisäksi tutkia maaperänäytteiden pH-arvoja. Saa nähdä onko maaperä happamampaa havu- vai lehtipuiden alla.

Kiitos kaikille Tiedehemuleille mahtavasta leiristä!

Timo-Matti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti