perjantai 7. kesäkuuta 2019

Ympäristötaideleirin kuulumiset, 3.-7.6.2019

Ensimmäinen ympäristötaideleiri oli antoisa kokemus monin tavoin! Kun alku-ujoudesta päästiin, erilaisista ja eri-ikäisistä jäsenistään huolimatta, ryhmästä kasvoi yhtenäinen ja kaikin puolin ihana.  Ohjaajien ideoimien leikkien lisäksi, lapsien omat ideat ja toiveet pyrittiin aina toteuttamaan ja leikit kulkivat mukana kaikissa päivissä koko leiriviikon ajan. Leiriläisten yhteinen suosikki tuntui oleva neulahuovutus, ja moni käytti siihen myös vapaa-aikaansa ruokailujen jälkeen. Niin hienoja olentoja syntyikin! Nämä olennot veimme perjantaina metsään, jonne olimme viikon varrella rakentaneet majakylää asukeille. ”Metsäkylään” vievän tien reunustimme maalaamillamme kivillä. Sisäänkäynti metsään oli houkutteleva, tännehän täytyy päästä!


Ensimmäisenä päivänä tehtiin yhteismaalaus ”Taideperunat” (joka äänestettiin yhdessä ryhmän nimeksi), mutta valitettavasti tämä teos sai yllättävän sadekuuron niskaansa.. onneksi kerkesimme ikuistaa sen kameralle, ja tietysti muistot ja yhdessä tekeminen oli siinäkin tärkeintä.Toinen yhteisteos tehtiin maahan hyödyntäen eri luonnonmateriaaleja kuten käpyjä, kaarnoja, keppejä, kiviä ja lehtiä. Ympäristötaiteen yksi ydinasioita onkin se, että taiteen muodonmuutos on jatkuvaa ja siihen vaikuttaa kaikki olosuhteet, valot ja varjot, säätilat, maisema, aika, kasvit, eläimet, vahingonteko jne. Teoksia voi harvoin siirtää tai säilyttää, vaan ne on rakennettu juuri siihen ympäristöön, ja niiden arvo on tekemisessä, hetkellisyydessä ja muuttuvassa luonteessa. Kolmas yhteisöteos säilyi sentään perjantain vierailukierrokseen asti ja se vietiin metsään muiden esille. Rakensimme luonnonmateriaalista taulun, jonka kehyksenä toimi paksut kepit ja punoksena lanka.

Ympäristötaiteilun lisäksi kävimme yhtenä päivänä vierailulla viljelypalstalla, jossa kastelimme viljelmiä sekä istutimme kehäkukkaa ja krassia. Päivä oli helteinen ja auringonporotus niin kova, että vaihdoimme hommat melko nopeasti vesileikkeihin! Iltapäivällä siirryimme metsään tekemään erilaisia aistileikkejä. Jokainen sai kehystää jonkun yksityiskohdan metsästä, jonka jälkeen kiersimme yhdessä ”näyttelyn” läpi. Teimme myös metsätuoksucoctaileja sekä katselimme taivasta taivaspeilien avulla. Päivän lopuksi keräsimme ja pilkoimme raparperia, jota tarjoilimme kaikille Kumpulan koulukasvitarhan leiriläisille yhteisellä päätöspiknikillä perjantaina. 

 

Leirin alussa teimme yhdessä hienot säännöt lasten oikeuksista ja velvollisuuksista! Tärkeimpinä näistä esimerkiksi se, että lapsilla on oikeus nauttia, pitää hauskaa ja vastuu olla muille ystävällinen. Näitä pyrimme ja onnistuimmekin kaikki noudattamaan. Leiriryhmä oli vilkas, innokas ja iloinen, mutta lyhyiden satujen kuunteleminenkaan rauhassa ei tuottanut ongelmia. Kukaan ei jäänyt yksin ja niin lapset kuin ohjaajatkin tuntuivat nauttivan leiristä paljon!
Kiitos kaikille ja aurinkoista, leppoisaa ja luovaa kesän jatkoa!
 Toivottavasti nähdään taas! 😊 Terveisin ohjaajat Liisa ja Anna <3Ei kommentteja:

Lähetä kommentti