tiistai 1. elokuuta 2017

Kolmen päivän puutarhatyöpaja

Puutarhatyöpaja tarjosi yhteistä tekemistä, töitä ja paljon ihmeteltävää

Heinäkuun lopussa järjestetty kolmipäiväinen lievästi kehitysvammaisten nuorten ja nuorten aikuisten puutarhatyöpaja kokosi Kumpulan koulukasvitarhalle yhdeksän reipasta leiriläistä tekemään puutarhatöitä ja hankkimaan uusia kokemuksia. Osalle leiriläisistä puutarhatyö sekä Kumpulan kasvitarhat olivat entuudestaan tuttuja ja osalle paikka sekä siellä tehtävät työt olivat uusia, joten uuden oppimista ja vanhojen taitojen kertaamista tapahtui koko leirin ajan.
Leirin alussa kokoonnuimme yhteen Utopihalla, tutustuimme toisiimme ja pohdimme toiveita ja tavoitteita työpajalle. Työpajalta toivottiin esimerkiksi hyviä kelejä, uusia kavereita sekä ihan oikeita töitä ja hikeä! Vaikka alkuun vähän epäilyttikin, kelit kääntyivät varsin hyviksi. Jopa niin hyviksi, että aurinkorasvat ja lippalakit oli pakko kaivaa kaapista aktiivikäyttöön (harvinaista herkkua tänä vuonna). Oli ihanaa, kun sai nauttia aurinkokeleistä näin hienossa miljöössä. Tavoitteet siis saavutettiin säiden osalta takuuvarmana!

Tutustuimme toisiimme mölkynheiton lomassa. Pelin voittaja loikoilee rennosti nurmikolla:)
Ruukkuja maalaamassa omenapuun alla.
Kolmen leiripäivän ajan joukossamme vallitsi hyvä ja rento tunnelma. Vitsit lentelivät, nauru raikui tasaiseen tahtiin ja välillä jopa meinasi rikkaruohojen kitkeminen jäädä puheenparren jalkoihin. Leiriläisissä oli muutamia jo entuudestaan tuttuja ystävyksiä, mutta hyvän leirimeiningin puitteissa oli kiva tutustua myös uusiin tuttavuuksiin. Uusien kavereiden löytymisen toive siis täyttyi suurimmissa osin sekin.

Yrttivisailua ja maistelua tämän kesän upouuden viherseinän luona. 

Leiritoiveena oli hikeä ja oikeita töitä, joten haimme varastosta talikot avuksi.
Puutarhatöinä teimme rikkaruohojen kitkemistä lastenleiriläisten toiveesta heidän kasvimaallaan. Juolavehnät ja voikukat saivat kyytiä, jotta oreganot, salviat ja lipstikat saisivat kasvaa rauhassa. Kitkennän lisäksi oli kasteluhommia perhekerhon palstoilla, kukkaruukkujen spray-maalausta sekä perunankeruuta. Perunalajikkeen nimi, Timo, herätti porukassa ihmettelyä ja huvitusta.

Rikkaruohot saivat kyytiä.
Kumpulan koulukasvitarhan viinimarjat kypsyvät hyvää vauhtia.
Tämän ohella leiriläiset keräsivät kivasti kypsyneitä valko- ja punaviinimarjoja. Marjat maistuivat ihan sellaisinaan sekä välipalajugurtin ja pannukakun seuralaisena. Eve esitteli meille mm. erilaisia minttu- ja basilikalajikkeita, jotka ihastuttivat leiriläisiä. Leirin lopussa jokaiselle kerättiin pieni nippu sisältäen jotain minttu- ja basilikalajiketta, tilliä, persiljaa ja oreganoa. Leiriläiset pohtivat mitkä yrteistä sopisivat smoothieen ja mitkä kannattaisi jättää joihinkin muihin ruokiin. Toisiko esimerkiksi oregano vähän turhankin pizzamaista fiilistä smoothieen?
Viimeisenä työpajapäivänä teimme retken viereiseen Kumpulan kasvitieteelliseen puutarhaan. Eksoottisten kasvien ympäröiminä kulkiessa ja auringon paistaessa lämpimänä, tuntui tosissaan siltä kuin olisimme ulkomaille lähteneet.

Leiriläiset puun alla Kumpulan kasvitieteellisessä.

Innostuneita kysymyksiä esitettiin, puhelimet ojossa otettiin kuvia ja tihrusteltiin mitä ihmeellisimpiä kasvien nimiä tunnistelapuista. Haisteltiin ja tunnusteltiin lehtiä. Ihastusta herätti esimerkiksi Japaninjalopähkinä, joka hämäsi meitä kaikkia päärynän näköisillä ”hedelmillään”. Valkoiset, jättimäiset enkelinpasuunat olivat kunnioitusta herättäviä. Ne leiriläiset, jotka halusivat, saivat valita mieluisen kasvin taikka puun, jonka luona heistä ikuistettiin kuvat.

"Päärynöitä?"
Ihmeellisen kävelyretken jälkeen oli aika mennä Luomuksen kahvion terassille hengähtämään hetkeksi ja nauttimaan kahvion herkuista.  Tämän jälkeen suuntasimme takaisin Kumpulan koulukasvitarhoille. Joimme ennen leirin loppumista vielä raikasta sitruunaista marjaboolia ja herkuttelimme pannarilla sekä pakkasimme kotiin viemisiä: maalatut ruukut, yrttiniput, marjarasiat sekä raparperit lähtivät iloisen oloisten leiriläisten mukaan kun leiri päättyi.

Lettutaikinasta tulikin pannaria ja koristeeksi kerättiin viinimarjoja.
Leiriläiset antoivat hyvää palautetta leiristä ja päivien ohjelmasta. Vinkiksi ensi vuotta ajatellen esitettiin pidempiä työpajapäiviä (nämä kun kestivät vain 4 tuntia kerrallansa), jotta hommia ehtii paiskia vielä enemmän.

Maksuton puutarhatyöpaja on osa Itua elämään - hanketta, jonka on rahoittanut Stea.

Etsimme mukaan puutarhasta kiinnostuneita nuoria (13-29 -vuotiaita). Tiistaisin vapaaehtoiset toimivat kahvio Utopihassa klo 14-18 ja torstaisin 15-19. Torstaina pääsee tutustumaan Kumpulan koulukasvitarhan puutarhatöihin klo 10-14. Vapaaehtoiset saavat lämpimän lounaan tai kahvilan herkkuja, työtodistuksen sekä puutarhalta satoa kotiin vietäväksi.
Ilmoittaudu mukaan: itua@lastenpuutarha.fi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti