torstai 6. elokuuta 2015

Sadonkorjuuta, puutarhan eläimiä ja taidetta


Isojen viljelijöiden eli Perunaraimojen palstalla kasvit ovat tänä vuonna itäneet harmillisen huonosti. Puutarhan puput ja rusakot vierailevat säännöllisesti kasvipenkeissä ja lupaavasti kasvunsa alkaneet pavut on kaluttu kokonaan. Myös porkkanat ja herneet näyttävät kelpaavan pupuille. Satoa onneksi kuitenkin riittää. Olemme jo päässeet herkuttelemaan ensimmäisillä pienillä sipuleilla, retiiseillä, lehtikaalilla, salaatilla ja marjoilla ja yrttipenkistä riittää kerättävää koko kesälle. 
Aamut ovat usein alkaneet mansikkahetkellä. Omasta penkistämme löytyy isoja puutarhamansikoita ja pienempiä, metsämansikkaa muistuttavia kuukausimansikoita. Iltapäivisin olemme keränneet mansikoita kotiin villiintyneestä mansikkapenkistä. Sinne päästäkseen on puettava takki tai pitkähihainen ja käytettävä hanskoja, sillä valtavat ohdakkeet peittävät mansikat. Vaiva kuitenkin palkitaan, sillä ohdakkeiden välissä kasvaa täydellisiä, kypsiä ja herkullisia mansikoita. Myös viinimarjat alkavat kypsyä ja niitä on viety kotiin pussikaupalla. Viinimarjapensaista löytyy niin punaisia, mustia, valkoisia kuin vihreitä marjoja. Muutama vadelmakin on ehtinyt kypsäksi ja metsästä löytyy mustikoita. Keskiviikkona leivoimmekin askarteluryhmäläisten kanssa seitsemän marjan rahkapiirakan puutarhan omista marjoista. Nam! Uusintakylvöjen, kitkemisen, kastelun ja sadonkorjuun lisäksi olemme joka päivä leikkineet. Puutarhalta löytyvistä lehdistä painoimme lehtitauluja ja kivistä on syntynyt lasten käsissä leppäkerttuja. 


Torstaina pääsimme rakennushommiin, sillä pupujen lisäksi kasvimaamme läheisyydessä vierailee säännöllisesti siili! Perunaraimot nähdessään se yleensä jähmettyy ja jää paikalleen tuhisemaan. Suomessa kylmät talvet ovat suuri uhka siileille. Jos siilit eivät ole rakentaneet tarpeeksi lämmintä talvipesää, ne paleltuvat. Niinpä rakensimme kaksi siilihotellia puutarhalta löytyvistä jämälaudoista. Siinä hommassa oli kunnon työnteon meininkiä! Lopulta siilihotelleille etsitään hyvät paikat puutarhasta ja toivotaan, että joku siili löytää ne valmistautuessaan talvihorrokseen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti