maanantai 3. elokuuta 2015

Pienten viljelijöiden eli Teräsmansikoiden kesäkuulumisia

Kasvitarhan portit aukenivat lapsiryhmille yli sadannen kerran maanantaina 1.6.2015. Siitä päivästä lähtien vilske, riemu, kylvämisen ilo ja kitkemisen halu on ollut ylimmillään.

Pienet viljelijät ovat harjoitelleet siementen kylvämistä ja taimien istuttamista sekä uusien versojen, jotka kesän viileydessä sisukkaasti yrittävät puskea mullan läpi, tunnistamista.

Lapset ovat päässeet katsomaan eri maanosien kasvillisuutta Kumpulan kasvitieteelliseen puutarhaan sekä eri maanosien eläimiä Korkeasaareen. Myös käynti kasvitarhan läheisessä puutarhamyymälässä herätti lasten tiedonhalun kasvien "luonteesta". Varsinkin yksi pikkuviljelijä hämmästeli ja ihasteli kaimaansa Nelly Monser –kukkaa.Lapsille mieluista oli myös eväsretki kummipuulle, jonka lapset valitsivat kaikista kasvitarhan metsässä olevista puista. Tämä puu on kaatunut puunrunko, jota on hauska silitellä ja rapsutella sekä jännityksellä kulkea päästä päähän, pudotako vai eikö pudota…?Kuokkaleiriläisten kanssa pelatut frisbee-ottelut jäävät varmasti myös mieleen, koska ei ollutkaan kovin yksinkertaista ottaa ”lentävä lautanen” kiinni, varsinkin jos tuuli nauraen nappasi frisbeen ja kuljetti sitä mukanaan. Entä jättisaippuakuplien teko! Se oli mahtavaa eikä myöskään ihan helppoa.Hiekkalaatikolla leiriläisten luovuus pääsi valloilleen. Tuloksena syntyi muun muassa herkullisia hiekkasuklaakakkuja kuorrutuksineen!Nuorisopuolelta Vili ohjasi meitä kasvien tunnistamisessa ja antoi lasten haistaa ja maistaa. Lapset myös kirjoittivat tai piirsivät kasvien kuvia tai kasvien tunnistamista auttavia merkkejä. Käytössä olevat kynät olivat cd:stä tehtyjä kierrätyslyijykyniä. Kiitos Vili opastuksesta!

Mielenkiintoinen oli myös retki lähimetsään peilejä apuna käyttäen. Meille aukesi aivan uudenlainen vihreä maailma, kun perspektiivi olikin toisenlainen. Myös sadutus oli hauskaa! Lapset keksivät tarinan apua tarvitsevasta leppäkertunpoikasesta, joka lopussa löysi äitinsä.

Lapset ovat saaneet kotiin yrttejä, raparperia ja kaalinlehtiä. Kesäkurpitsat ovat valmistumaisillaan, tomaatit viheriöivät. Kesä jatkuu, myös hyönteisillä, joten aloimme tänään 29.7. nikkaroida hyönteisille hotellia, jossa ne voivat elellä ja käydä pölyttämässä kasveja, ja näin vaatimaton sato paranee.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti