tiistai 22. heinäkuuta 2014

Kuokkasankareitten viljelypäiviä :)Juhannuksen jälkeen lapset saapuivat leirille iloisina ja viljelyinnokkaina. Varsinkin kaksi veljestä, jotka eivät olleet alkukesästä vaan saapuivat heinäkuun alussa, puhkuivat intoa siementen kylvämiseen. Valitettavasti tai oikeastaan kasvun kannalta, onneksi, olimme juhannukseen mennessä kylväneet kaikki suunnitellut siemenet ja istuttaneet taimet. Veljekset saivat kuitenkin ilokseen mahdollisuuden nopeasti kasvavien retiisien kylvöön löydettyämme palstalta alueen, jossa ei kasvanut mitään.

Kesäpäivät jatkoivat kulkuaan. Leirillä kitkettiin, kasteltiin, tunnisteltiin erilaisia kasvilajeja ja opittiin ymmärtämään rikkaruohon sijasta oheiskasvinimitys. Nykyään rikkakasvi, rikkaruoho kuulostaa melkein `vaaralliselta´ kasvilta, myrkylliseltä lajilta. Näin harvemmin kuitenkin on, koska oheiskasveisssa on paljon ei ainoastaan kauniita vaan myös syötäviä kasveja.
Kuka on ollutkaan se älykäs ihminen, joka on luonut oheiskasvinimityksen!

Kuokkasankarit ovat myös paljon leikkineet leirillä. Suosituin leikki on yhä edelleen `4-asiaa´-leikki, jossa viimeksi aiheena oli rakennukset, sitä ennen madot ja aineet, joita kasvi tarvitsee kasvaakseen (hiilidioksidi, typpi, fosfori, kalium). Tähän aiheeseen lapset innostuivat, kun Pinja, koordinaattorimme ja johtajamme tuli palstallemme kertomaan miten kasvit saavat ilmasta typpeä. Pinja näytti samalla konkreettisesti pellolla typpipalleroita. Saimme paljon tietoa, ihmetellä pieniä vaaleita palloja kasvin juuressa ja jopa poksautella niitä. (Toivottavasti emme lamaannuttaneet jotain kasvia typenpuutteeseen…, emme varmaankaan, olihan Pinja turvallisesti lähellä).

17.7.Werstaan Mari ja Vili esittelivät Kuokkasankareille aluehoidon yrttimaata. Saimme maistaa, haistaa ja ottaa mukaan kotiin. Suosituimmaksi mauksi osoittautui piparminttu. Kahden viikon päästä pääsemme opastuksella tutustumaan muihin kasveihin.
Iltapäivällä ruokailun jälkeen kävimme kasvitieteellisessä puutarhassa, jossa saimme tutustua mm eri maitten puulajeihin ja japanilaiseen puutarhaan. Se oli hienoa! Puutarhasta tultuamme lapset leikkasivat koululaispalstalta Pinjan ohjauksessa.salaattisekoitusta kotiin vietäväksi. Nam, kuinka raikasta ja makoisaa!

Huippupäivä oli myös se, kun leirillä oli Olympialaiset! Lapset ja nuoret kokivat liikunnanriemua ja voitonhuumaa! Kuokkasankarit aikovat ensi viikolla 30 haastaa `Torppiksen´ väen limbo- sekä jalkapallo-ottelukisaan. Lapset toivovat, että jalkapallojoukkueet jaettaisiin sekaryhmiksi, jottei `torppislaiset´ iältään vanhempina ihmisinä heti voita….
Seuraavassa blogissa paljastuu miten otteluiden kävi!

Seuraamme kasvien kasvua valokuvin, osa 1.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti