keskiviikko 31. heinäkuuta 2019


Ötököitä ja retkiä Tiedeleirillä

Kumpulan koulukasvitarhalla on tänä kesänä kokeiltu ensimmäistä kertaa tiedeleirejä. Niitä on järjestetty kaksi (22.7.-26.7. ja 29.7.-2.8.), joista jälkimmäistä on jäljellä vielä pari päivää. Parasta lasten mielestä on ollut ötököiden tutkiminen, pienoispuutarhojen rakentaminen ja vierailu geologisiin kokoelmiin Kumpulan kasvitieteellisessä puutarhassa. Hyönteispyydyksistä saimme kovakuoriaisia, hämähäkkejä ja muurahaisia. Toisella viikolla saalis jäi edeltävää viikkoa pienemmäksi, mikä johtui ehkä helteistä ja toisaalta keräysajankohdan kylmästä yöstä. Eräs lapsi totesi hyvin, että ötököiden pyydystäminen on kuin metsästystä – saaliista ei koskaan tiedä. Kompostista kaivoimme mm. tuhatjalkaisia, kastematoja, tarhasiiroja ja kotiloita. Leikkimiseen ja ryhmäytymiseen oli myös varattu runsaasti aikaa molemmilla leireillä.

Hyönteispyydys peitettynä risuilla ja lehdillä.

Lisäksi teimme metsäretken, jossa pelasimme ympäristöbingoa. Metsästä piti tuoda vihjeiden avulla esimerkiksi kauniita, vanhoja tai kovia asioita. Lapset ovat oppineet näkemään ympäristön uusin silmin ja kiinnittämään huomiota erilaisiin pieniin ja isoihin havaintoihin. Tärkeintä ei ole havainnon nimeäminen, vaan luonnon monimuotoisuuden huomaaminen. Samalla lapset oppivat arvostamaan luontoa ja suojelemaan sitä. Viimeisinä leiripäivinä opimme vielä villiyrteistä ja rentoudumme kasvitarhan leirien yhteisellä piknikillä.

Agostino löysi kompostista monta lehtokotiloa.

Pienoispuutarha, joka on yhdenlainen ekosysteemi.

Kumpulan koulukasvitarhalta löytyi myös kettu ja auringonkukkia, joiden terälehtien keskellä on leiriläisiä.

Ohjaajat Timo-Matti ja Sanna kiittävät antoisista leireistä ja toivottavat leiriläisille hyvää viimeistä lomaviikkoa ja mukavaa syksyä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti