sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Lanttu - Pohjolan appelsiini

Blogin uuden nimen kunniaksi valokeilassa lanttu...



 Tiesitkö, että lanttu on:
  • perinteinen talvenkestävä juures, jota on viljelty Pohjolassa jo 1500-luvulla  
  • sukua kaalille ja nauriille 
  • saanut "Vuoden vihannes 2011" -tittelin nauriin kanssa
  • hyvä c-vitamiinin ja kalsiumin lähde 
  • savimaan kasvi, jota voidaan viljellä koko Suomessa Lappia myöden ja
  • tunnettu myös nimillä: räätikkä ja Pohjolan appelsiini!

Ruoanvalmistuksessa muhkeloinen ja "leikkaako lanttu" -sanonnasta tuttu juures lienee useimmille tuttu erilaisten keittojen tai patojen ainesosana ja lantturaasteena. Jouluinen lanttulaatikko herättää myös monella kiihkeitä tunteita puolesta ja vastaan! Perinteistä lanttua kannattaa kuitenkin ennakkoluulottomasti kokeilla myös erilaisten itämaisten ruokalajien tai vaikka juuressipsien raaka-aineena, joihin se sopii mainiosti. Ennen muinoin lantusta käytettiin ravinnoksi lehdetkin.

Lähteet: Wikipedia, Fineli, Hyötykasviyhdistys ja Uuden Mustan juureshaaste.


Eikun kokkaamaan näin talvella todellista kausiruokaa olevasta lantusta!  

Pumpkin Jam -blogin Marin reseptillä valmistuu mausteinen herkku:

Kuva: Pumpkin Jam













LANTTU-KIKHERNE-CURRY KURKKURAIDALLA

500 g lanttua
2 rkl öljyä
1 rkl voita
1 pieni sipuli
2 pulleaa valkosipulinkynttä
1 rkl jauhettua juustokuminaa
2 rkl currya
1 tlk kiherneitä
½-1 punainen chili (maun mukaan)
70 g tomaattipyreetä
1tlk kookosmaitoa
suolaa ja rouhittua mustapippuria

1. Kuori ja paloittele lanttu. Esikeitä lanttukuutioita suolavedessä n, 20-30 minuuttia, kunnes ovat pehmenneet.
2. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuumenna voi-öljyseos suurella pannulla ja lisää joukkoon juustokumina, curry, sipuli ja valkosipuli. Kuullota n. 5 minuuttia. Lisää kikherneet, lanttulohkot, hienonnettu chili, tomaattipyre ja kookosmaito. Kiehauta ja säädä sen jälkeen lieden lämpötila pienimmälle mahdollisille. Anna curryn tekeytyä kannen tai folion alla puolisen tuntia tai pidempään.
3. Mausta lopuksi suolalla ja mustapippurilla. Tarjoile esim. riisin, kurkkuraidan ja tuoreen naanleivän seurana.

KURKKURAITA

(turkkilaista) jugurttia
pala kurkkua
1 valkosipulinkynsi
tuoretta minttua tai korianteria
suolaa ja pippuria

1. Raasta kurkku. Kuori ja hienonna valkosipuli.
2. Sekoita ainekset keskenään ja anna makustua jääkaapissa vähintään puoli tuntia ennen tarjoilua.


Minkä herkkuruoan sinä loihdit lantusta? Erityisesti lasten ja nuorten omat lanttureseptit ja- ideat tervetulleita! Miksei uudet hyvän maun lanttuvitsitkin.

Seuraavaksi kuulumisia Kumpulan koulukasvitarhan talvesta...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti