maanantai 2. heinäkuuta 2018

Alkukesän yrttitee ja raparperipiirakka Puutarhamursujen tapaan

Alkukesästä kasvitarhalla nautittiin runsaasta raparperisadosta ja monivuotisista yrteistä. Kesäkuu on myös hyvä aika poimia kasvitarhan lukuisia villiyrttejä. Näistä antimista valmistui viljelyleiriläisten käsissä makoisaa yrttiteetä sekä mehevää raparperipiirakkaa. Tästä voit napata ohjeet talteen!

Puutarhamursujen yrttitee 

Siankärsämön ja maitohorsman lehtiä, puna- ja mustaherukanlehtiä, valkoapilankukkia, sitruunamelissa ja karjalanminttua

1. Poimi yrtit. 
Poimi vain puhtaita, nuoria ja terveitä kukkia ja lehtiä. Lehdet poimitaan yksitellen ja kukinnot katkaistaan kokonaisena. 
2. Kuivaa yrtit.
Kuivaa yritit ilmavasti esimerkiksi tarjottimella. Voit murskata yrtit tai käyttää lehtiä ja kukkia kokonaisena.
3. Valmista tee.
Teetä voi valmistaa niin tuoreista kuin kuivatuistakin yrteistä. Kiehauta vettä kattilassa ja lisää reilusti yrttejä (murskatut yrtit voit laittaa kattilaan haudutuspussissa tai pallossa). Anna hautua noin 5 minuuttia, siivilöi kuppeihin ja nauti.  

Puutarhamursujen yrttiteehen kerätyt yrtit kuivattiin Werstaan yrttikuivurissa. 


Yrttiteen kanssa maistuu hyvin raparperipiirakka. Seuraavalla ohjeella loihdit yksinkertaisilla aineksilla helposti maukkaan piirakan. 

Maailman helpoin raparperipiirakka

6 dl sokeria
6 dl piimää (tai jogurttia)
200 g sulatettua voita (tai margariinia)
10 dl vehnäjauhoja
6 tl leivinjauhetta
Päälle runsaasti raparperia sekä kanelia ja sokeria

Kuori raparperit ja pilko pieniksi paloiksi. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Mittaa jauhot ja sekoita joukkoon leivinjauhe. Sekoita toisessa kulhossa sokeri, piimä sekä rasva. Sekoita varovasti joukkoon jauho-leivinjauheseos. Levitä taikina tasaisesti voidellun leivinpaperin päälle uuninpannulle. Ripottele päälle raparperit sekä kaneli ja sokeri. Paista uunin keskitasolla noin 40 minuuttia. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti